Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Lapsen kuolema

Lapsen kuolemaa suurempaa surua on vaikea kuvitella. Surevat vanhemmat eivät välttämättä jaksa ottaa itse yhteyttä erilaisiin auttajatahoihin, vaikka kokisivatkin siihen suurta tarvetta.

Vastuu perheen tukemisesta ja jatkotuen pariin ohjaamisesta on aina perheitä kohtaavilla ammattilaisilla.

Lapsen kuoleman kokeneen perheen suru pitää huomioida riippumatta siitä miten ja minkä ikäisenä lapsi on kuollut. Lapsi on olemassa kun raskaus on alkanut, eikä lapsi-vanhempisuhde pääty täysi-ikäisyyteenkään. Jokainen perheenjäsen reagoi suruun ja kuolemaan yksilöllisesti.

Perheen vointia tulee kysyä, vaikka menetyksestä olisi kulunut jo pitkäkin aika.

Suru ei lopu koskaan kokonaan, vaan se muuttaa muotoaan ja sen kanssa oppii pikku hiljaa elämään. Älä oleta että surevan täytyy kokonaan ”päästä yli” tai unohtaa menetys tietyn ajan kuluessa. Perhettä tukiessa, empaattinen hiljaisuus ja sanaton läsnäolo on parempi vaihtoehto ilmaisuille: ”Olette vielä nuoria, voitte saada vielä lisää lapsia”, ”Aika parantaa haavat, kyllä se siitä”, ”Sinun täytyy olla nyt vahva että voit tukea muita perheenjäseniä”, ”Tiedän miltä sinusta tuntuu”, ”Vieläkö sinä suret, siitä on niin kauan aikaa”.

Huomioithan perheitä tukiessasi kaikki perheenjäsenet ja monimuotoiset perhemuodot.

Lapsen kuolema vaikuttaa aina parisuhteeseen riippumatta perhemuodosta. Biologinen vanhempi ei ehkä ole asunut lapsen kanssa samassa kodissa eikä elämänkumppani välttämättä ole kuolleen lapsen vanhempi. Kuitenkin lapsen kuolema vaikuttaa kaikkien läheisten elämään.

Myös lapsi reagoi sisaruksen menettämiseen.

Pienikin lapsi suree omalla tavallaan. Älä oleta että lapsi ei sure, jos hän ei itke tai puhu asiasta. Aikuisen tehtävänä on ilmaista lapselle, että surusta ja kuolemasta saa puhua.

KÄPY -Lapsikuolemaperheet ry järjestää vertaistukea lapsen kuoleman kokeneille sekä jakaa tietoa surevien perheiden tukemisesta heitä kohtaaville läheisille ja ammattilaisille. Perheitä tuetaan riippumatta kuolleen lapsen iästä tai kuolintavasta. Aina kun lapsi on kuollut ennen vanhempaa, on kyse lapsen kuolemasta.

KÄPY ry tarjoaa tukea muun muassa:

• tukipuhelimen,
• tukihenkilöiden,
• kirjallisuuden
• perheviikonloppujen sekä
• eri paikkakunnilla kokoontuvien vertaistukiryhmien avulla

 

Vanhemmille:
Perheet voivat halutessaan soittaa tukipuhelimeen (045-325959) maanantaisin tai torstaisin klo.  8.30–11.30 välisenä aikana. Yhteydenotot ja perheiden tietojen välittäminen sähköpostitse: tuki@kapy.fi. KÄPY ry:stä voi tilata tukikirjallisuutta. Tilauslomakkeet löytyvät KÄPY ry.n kotisivuilta. www.kapy.fi

Ammattilaisille:
Voit välittää vanhempien yhteystiedot KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry:n toimistolle saatuasi siihen perheeltä luvan. Yhdistyksestä otetaan silloin yhteyttä perheeseen ja kerrotaan tarjolla olevista tukimuodoista. KÄPY ry:stä voi tilata tukikirjallisuutta. Tilauslomakkeet löytyvät KÄPY ry.n kotisivuilta. www.kapy.fi

Käpy Lapsikuolemaperheet ry on osa monimuotoiset perheet -verkostoa:www.monimuotoisetperheet.fi/