Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Kun vanhempi on vankilassa

Vankien lapsille vankeustuomio aiheuttaa usein hyvinkin pitkän eron vanhemmasta ja useiden tutkimusten mukaan vanhemman vankeus on riski lapsen kehitykselle.

Perheenjäsenet salaavat usein perheessä tapahtuneen rangaistuksen häpeän ja leimaamisen pelossa. Lapsillekaan ei usein kerrota totuutta, koska pelätään mm. koulukiusatuksi joutumista ja kaveripiirin kaikkoamista, mitä valitettavasti tapahtuukin usein asiasta kerrottaessa.

Rehellisyys ja avoimuus sekä vaikeiden asioiden sanoittaminen on tärkeää. 

Kuitenkin, kun lapselle kerrotaan asiasta, on tärkeää että hänellä on riittävästi turvallisia ihmisiä ympärillään. Heidän kanssaan kerrottua ja tapahtunutta asiaa voi työstää. Pelkkä tieto ilman tukea ei auta lasta.

Kerrottaessa vanhemman vankeudesta tulee huomioida lapsen ikä.

Esimerkiksi neljävuotiaalle voi kertoa vankeudesta ja siihen johtaneista syistä kovin eri tavalla kuin kolmetoistavuotiaalle. Pienen 4-vuotiaan kohdalla voi lähteä puhumaan esimerkiksi siitä, mitkä asiat ovat kodissa tai päiväkodissa sallittuja ja mitkä kiellettyjä, ja miten toimitaan jos vaikka ottaa toisen omaa tai lyö toista. Tästä voi edetä lapsen käsityskyvyn mukaan isompiin kokonaisuuksiin ja kertoa esimerkiksi poliisista ja sen tehtävistä.

Teini-ikäisen kohdalla monet käsitteet ovat jo selkeämpiä. Hän useimmiten ymmärtää jo poliisin toiminnan, yhteiskunnan lait sekä lakien rikkomisesta aiheutuvat rangaistukset. Nuoren kohdalla on tärkeää avoimuus ja se, että hänelle kerrotaan tapahtuneista asioista niin rehellisesti kuin se, tapahtuma huomioiden, on mahdollista. Rikoksen yksityiskohtiin ei kuitenkaan ole tarpeen mennä.

Avoin, rauhallinen juttelu ja asioiden sanoittaminen on tärkeääTärkeää on myös mainita, että lapsi voi palata asiaan, jos hänelle tulee lisää kysyttävää.

 

Vanhemmille:

www.porttivapauteen.fi -sivusto tarjoaa vanhemmille:

  • mahdollisuuden esittää kysymyksiä anonyymisti.
  • tietoa ja tukea vankien läheisille
  • omat osiot lapsille: Lapselle voi esim. näyttää virtuaalikuvaa vankilasta ja saada kertomiseensa sivuilta muutakin tukea

Vankeutta voi käsitellä lapsen kanssa myös sadun keinoin. Satukirjaa Osmo Nalle ja isän erehdys voi tilata osoitteesta www.pienikarhu.fi

Helsingissä ja Tampereella järjestetään kaksi kertaa vuodessa vankien lapsille suunnattu vertaisryhmätoiminnan kokonaisuus. Info: Tre/ Anne-Mari Mäkiniemi p. 050-680 76 ja Hki/ Tarja Sassi p. 050 4124 016.

Omaisille on tarjolla vertaistukea myös Vankien omaiset VAO ry:n sivustolta. Sivustolta löytyy tiedot vertaistukiryhmien, kesäleirien ja virkistyspäivien yms. ajankohdista.

Lisätietoa Ehjä perhe- toiminnasta

 

Ammattilaisille:

Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta kouluttaa ja konsultoi vankiloiden ja kuntien työntekijöitä, tukee vankien perheitä sekä tukee vanhempia ja heidän parisuhdettaan.

Lisätietoja ja neuvoja erilaisten tilanteiden käsittelemiseen voi kysyä puhelimitse 050-4124 016 tai sähköpostitse: tarja.sassi@krits.fi

Ammattilaisten on mahdollista tilata käyttöönsä Emilia DVD:tä. Emilia on 20 minuutin mittainen animaatio, joka tuo esille vangin lapsen kokemuksia. Tietoja DVD:stä. DVD:n voi tilata myös suoraan perhetyön päälliköltä: p. 050-4124 016 tai tarja.sassi@krits.fi

Ammattilaisen on mahdollista liittyä jäseneksi valtakunnalliseen Rikosseuraamusasiakkaan läheistyön verkostoon. Ajankohtaisia aiheita käsitellään kaksi kertaa vuodessa. Lisätietoa verkostosta.