Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Synnytyksen jälkeinen ehkäisy

Seksin ja sopivan ehkäisymenetelmän pohtiminen voi tuntua kaukaiselta asialta heti synnytyksen jälkeen. Ilo ja ihmetys uudesta tulokkaasta, hormonaalisten vaihteluiden aiheuttamat muutokset sekä mahdollinen väsymys voivat siirtää ehkäisyasiat taka-alalle. Viimeistään synnytyksen jälkitarkastuksessa asia on syytä ottaa esiin; millaiset toiveet asiakkaalla on ehkäisyn suhteen ja mikä ehkäisykeino on sopiva näiden toiveiden valossa.

Ehkäisyä tarvitaan vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneet synnytyksen jälkeen, äiti imettää tai raskaaksi tuleminen aikaisemmin olisi ollut haasteellista. Imetyksen aikana sopivia ehkäisykeinoja ovat kondomi, hormonaaliset ehkäisymenetelmät ja kierukat.

Sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana ei välttämättä ole vaivatonta. Osittain tästä haasteesta  THL:n tilastot kertovat, että joka kymmenes raskauden keskeytys tehdään vuoden sisällä synnyttäneille naisille.

Ehkäisyasiaa on hyvä nostaa vastaanotolla esiin

Terveydenhoitajan on hyvä kannustaa asiakkaitaan puhumaan ehkäisyasioista jo ennen jälkitarkastukseen tuloa. Näin sopivaa ehkäisykeinoa voi puntaroida yhdessä kumppanin kanssa. Luotettava ja sopiva ehkäisymenetelmä lisää seksuaalielämän laatua ja vaikuttaa näin myös parisuhteeseen. Ehkäisystä kumppanin kanssa keskustellessa voi myös kertoa omista toiveista synnytyksen jälkeisestä seksielämästä, mikä on muuttunut, mistä edelleen pidän, kuinka usein toivon seksiä tai voisiko yhdynnän sijaan kokeilla jotain muita läheisyyden keinoja?

Terveydenhoitajana voit ohjata asiakkaitasi Väestöliiton asiantuntijoiden tuottaman luotettavan tiedon äärelle esimerkiksi näiden vinkkien kautta:

www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/

www.perheaikaa.fi/videot Hakusanalla ehkäisy

www.perheaikaa.fi/jutut Hakusanalla ehkäisy

Perheaikaa.fi-sivustolta löydät myös Väestöliiton kätilö ja seksuaalineuvoja Mari Päiväniemen nettiluennon Ehkäisy, raskauden ja vauvan yhteensovittaminen.

Maksuttomaan nettiluentotallenteeseen pääset tämän linkin kautta.