Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Pelot ehkäisyä kohtaan

Ehkäisykeinon valinnan eteen voi joutua monta kertaa elämänsä aikana. Parisuhteessa tai ilman parisuhdetta on hyvä miettiä itselle sopiva keino jo hyvissä ajoin ennen ehkäisemisen tarvetta. Ehkäisyä on monenlaista: raskauden ehkäisyä ja erilaisten seksitautien ehkäisyä.

Itselle ja tilanteeseen sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen on toisinaan hankalaa. Oman haasteensa tälle arvioinnille luovat erilaiset mielikuvat, joita liitämme ehkäisymenetelmiin. Median uutisoinnit uusista tutkimustuloksista tai sosiaalisessa mediassa sekä kasvokkain siirtyvät käyttäjäkokemukset voivat värittää negatiivisesti mielikuvia eri ehkäisymenetelmiä kohtaan. Erityisesti julkisuudessa käydyt keskustelut hormonaalisen ehkäisyn pitkäaikaisvaikutuksista on vähentänyt niiden käyttöä.

Ehkäisykeinon valinnan onnistuminen takaa kuitenkin sen aktiivisen käyttämisen. Näin jokaisen oikeus on saada tukea ja tietoa tämän ratkaisun tekemistä varten. Kuinka minä työntekijänä voisin ohjata asiakastani luotettavan ja helposti lähestyttävän ehkäisytiedon äärelle?

Väestöliiton asiantuntijoiden tuottamia lähteitä erilaisista ehkäisymenetelmistä löydät täältä:

www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/

www.perheaikaa.fi/videot Hakusanalla ehkäisy

www.perheaikaa.fi/jutut Hakusanalla ehkäisy

Perheaikaa.fi-sivustolta löydät myös Väestöliiton kätilö ja seksuaalineuvoja Mari Päiväniemen nettiluennon Ehkäisy, raskauden ja vauvan yhteensovittaminen.

Maksuttomaan nettiluentotallenteeseen pääset tämän linkin kautta.