Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen seksuaalisuus

Raskauden aikaiset muutokset vaikuttavat sekä seksuaalisuuteen että parisuhteeseen laajemmin. Naisella oman kehon muutokset, rintojen aristus, niiden valmistautuessa tulevaan imetykseen ja kasvavan vatsan aiheuttamat mahdolliset supistukset ja liitoskivut, vaikuttavat myös omaan kehonkuvaan ja siihen kuinka viehättäväksi nainen itsensä kokee. Kumppani voi myös reagoida näihin kehollisiin muutoksiin sekä pohtia omaa tulevaa roolia vanhempana. Raskausaika muutoksineen valmistaa pariskuntaa myös synnytyksen jälkeiseen aikaan ja sen aikaan saamiin muutoksiin.

Avoimen keskusteluyhteyden käynnistäminen ja ylläpitäminen kumppanin kanssa jo raskausaikana on tärkeää. Toiselle ääneen sanotut ajatukset siitä, millaisia toiveita ja odotuksia itsellä on yhteisen seksuaalielämän suhteen. Raskauden aikaista ja sen jälkeistä seksuaalisuuttaa on hyvä huomioida myös perhevalmennuksissa sekä vastaanottokäynneillä. Asian esille nostamisen jälkeen asiakkaille on hyvä antaa keskustelun tueksi materiaalia, jonka avulla keskustelua voi käydä.

Väestöliiton asiantuntijoiden tuottamia lähteitä raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä seksuaalisuudesta löydät täältä:

www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/

www.perheaikaa.fi/videot/ Hakusanalla seksuaalisuus

www.perheaikaa.fi/jutut/ Hakusanalla seksuaalisuus

www.perheaikaa.fi/nettiluennot/ Hakusanalla seksi

Perheaikaa.fi-sivustolta löydät myös Väestöliiton kätilö ja seksuaalineuvoja Mari Päiväniemen nettiluennon Ehkäisy, raskauden ja vauvan yhteensovittaminen.

Raskauden aikaista seksuaalisuutta käsitellään myös Väestöliiton maksuttomalla nettikurssillaIloa odotukseen- Väestöliiton vanhemmuusvalmennus osa 2.