Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Synnytyksen jälkeinen ehkäisy

Seksin ja sopivan ehkäisymenetelmän pohtiminen voi tuntua kaukaiselta asialta heti synnytyksen jälkeen. Ilo ja ihmetys uudesta tulokkaasta, hormonaalisten vaihteluiden aiheuttamat muutokset sekä mahdollinen väsymys voivat siirtää ehkäisyasiat taka-alalle. Viimeistään synnytyksen jälkitarkastuksessa asia on syytä ottaa esiin; millaiset toiveet asiakkaalla on ehkäisyn suhteen ja mikä ehkäisykeino on sopiva näiden toiveiden valossa.

Ehkäisyä tarvitaan vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneet synnytyksen jälkeen, äiti imettää tai raskaaksi tuleminen aikaisemmin olisi ollut haasteellista. Imetyksen aikana sopivia ehkäisykeinoja ovat kondomi, hormonaaliset ehkäisymenetelmät ja kierukat.

Sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana ei välttämättä ole vaivatonta. Osittain tästä haasteesta  THL:n tilastot kertovat, että joka kymmenes raskauden keskeytys tehdään vuoden sisällä synnyttäneille naisille.

Ehkäisyasiaa on hyvä nostaa vastaanotolla esiin

Terveydenhoitajan on hyvä kannustaa asiakkaitaan puhumaan ehkäisyasioista jo ennen jälkitarkastukseen tuloa. Näin sopivaa ehkäisykeinoa voi puntaroida yhdessä kumppanin kanssa. Luotettava ja sopiva ehkäisymenetelmä lisää seksuaalielämän laatua ja vaikuttaa näin myös parisuhteeseen. Ehkäisystä kumppanin kanssa keskustellessa voi myös kertoa omista toiveista synnytyksen jälkeisestä seksielämästä, mikä on muuttunut, mistä edelleen pidän, kuinka usein toivon seksiä tai voisiko yhdynnän sijaan kokeilla jotain muita läheisyyden keinoja?

Ehkäisykeinon valinnan eteen voi joutua monta kertaa elämänsä aikana. Parisuhteessa tai ilman parisuhdetta on hyvä miettiä itselle sopiva keino jo hyvissä ajoin ennen ehkäisemisen tarvetta. Ehkäisyä on monenlaista: raskauden ehkäisyä ja erilaisten seksitautien ehkäisyä.

Pelot ehkäisyä kohtaan

Itselle ja tilanteeseen sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen on toisinaan hankalaa. Oman haasteensa tälle arvioinnille luovat erilaiset mielikuvat, joita liitämme ehkäisymenetelmiin. Median uutisoinnit uusista tutkimustuloksista tai sosiaalisessa mediassa sekä kasvokkain siirtyvät käyttäjäkokemukset voivat värittää negatiivisesti mielikuvia eri ehkäisymenetelmiä kohtaan. Erityisesti julkisuudessa käydyt keskustelut hormonaalisen ehkäisyn pitkäaikaisvaikutuksista on vähentänyt niiden käyttöä.

Ehkäisykeinon valinnan onnistuminen takaa kuitenkin sen aktiivisen käyttämisen. Näin jokaisen oikeus on saada tukea ja tietoa tämän ratkaisun tekemistä varten. Kuinka minä työntekijänä voisin ohjata asiakastani luotettavan ja helposti lähestyttävän ehkäisytiedon äärelle?

Väestöliiton asiantuntijoiden tuottamia lähteitä erilaisista ehkäisymenetelmistä löydät täältä:

www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/

www.perheaikaa.fi/videot Hakusanalla ehkäisy

www.perheaikaa.fi/jutut Hakusanalla ehkäisy

Perheaikaa.fi-sivustolta löydät myös Väestöliiton kätilö ja seksuaalineuvoja Mari Päiväniemen nettiluennon Ehkäisy, raskauden ja vauvan yhteensovittaminen.

Maksuttomaan nettiluentotallenteeseen pääset tämän linkin kautta.