Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Vanhempien parisuhde on lasten koti

Vanhemmuus on parisuhteen haaste ja mahdollisuus. Hyvinvoiva parisuhde voi olla elämän suuri voimavara ja kivijalka koko perheen hyvinvoinnille. Toimimaton ja riitaisa suhde aiheuttaa ahdistusta ja pahoinvointia koko perheelle. Erityisen merkittävää parisuhteen tukeminen on perheissä, joissa on sairautta tai muita elämän huolia.

Vanhempien parisuhteen tukeminen on koko perheen hyväksi

Vinkkejä parisuhteen tukemiseen:

  • Kysy ja kuuntele rohkeasti parisuhteesta. Ihmiset kaipaavat puhetta parisuhteen hyvinvoinnista ja siitä miten suhdetta voi parantaa. Jo kuuntelemalla voimme auttaa. Usein keskitytään vain vanhempien ja lasten väliseen suhteeseen, vaikka vanhempien parisuhde on koko perhemuodon ytimessä. Perheen onni ja vakaus on yleensä yhteydessä vanhempien/ vanhemman parisuhteen onnellisuuteen.
  • Kannusta pareja vahvistamaan suhdettaan. Parisuhdetaidot eivät ole avaruustiedettä. Rohkaise minä-viestiin, kuuntelemisen taitoihin, suhdeasioista puhumiseen. Ohjaa ja kannusta heitä lukemaan parisuhdekirjoja, osallistumaan luennoille ja kursseille jo ”hyvän sään aikana” Myös vertaistuella on suuri merkitys ” me emme ole yksin”. Jos näet, että vanhempien väliset ongelmat vaikuttavat koko perheeseen, ota asia esille ja tarjoa vanhemmille vaihtoehtoja ongelmien ratkomiseen. Tunne oman paikkakuntasi pari- ja perheterapian mahdollisuudet. Lapsiperheet tarvitsevat apua nopeasti.
  • Vahvista omia taitojasi parien kohtaamiseen. Hanki työkaluja, koulutusta ja materiaalia parisuhteen- ja seksuaalisuuden kysymysten kohtaamiseen. Omassa tehtävässäsi voit tukea pareja myös huolen, pelon ja ristiriitojen keskellä.

 

Tietoa, koulutusta ja tapahtumia ammattilaisille ja pariskunnille:

Reumaliiton koordinoma hanke: www.perheenparhaaksi.fi

Kataja Parisuhdekeskus ry : www.parisuhdekeskus.fi

Katajan koordinoima hanke: www.sateenkaariparit.fi