Neuvolainfo.fi on Emma & Elias -avustusohjelman tuottama tietopankki alan ammattilaisille

Yksin vanhempana

Vuosittain Suomessa kymmenientuhansien lasten vanhemmat muuttavat eri osoitteisiin. Erosta saattaa seurata se, että toinen vanhempi jää yksinhuoltajaksi.

Erokriisissä oleva vanhempi tarvitsee enemmän kuuntelua kuin neuvoja

Informaatio on hyvä tarjota kirjallisena, sillä erokriisissä vanhemman vastaanottokyky voi olla heikentynyt. Vanhempi haluaa kertoa tapahtuneen uudestaan ja uudestaan ja näin ottaa tapahtuneen vähitellen osaksi omaa elämäntarinaansa. Kriisivaihe kestää yleensä kuitenkin vain noin neljä kuukautta. Hyvin läpikäyty kriisi on voimavara, jonka avulla oppii tuntemaan itsensä ja tekemään elämästään sellaisen kuin haluaa.

Alun kriisin jälkeen yhden vanhemman perheet kokevat usein perhemuotonsa kuitenkin hyväksi, vaikka talous voi olla heikentynyt ja työn ja perheen yhteensovittaminen on haasteellisempaa.

Kun äiti odottaa ja kasvattaa lapsen alusta asti yksin, on tilanne erilainen kuin eron jälkeen

Tällöin lapsi ei ole kokenut toisen vanhempansa menetystä. Biologinen alkuperä voi alkaa kuitenkin kiinnostaa lasta. Yksinhuoltajaäidit voivat kaivata ohjeita siitä, kuinka toisesta vanhemmasta tulisi keskustella lapsen kanssa. Tärkeä neuvo on, että lapselle on vastattava rehellisesti ikäkautensa mukaisesti. Lisätietoja osoitteessa:  http://www.yvpl.fi/leija/isattomyys/

Yhden vanhemman perhe on usein tavallinen, hyvinvoiva perhe, eikä siitä tarvitse kysyä, ellei asiakas itse tuo asiaa esiin. Muista sen sijaan kysyä, miten asiakas voi ja mitä hänelle kuuluu.

Kaikissa tilanteissa kannattaa onnitella vanhempaa lapsista – tulevista ja jo syntyneistä. Yhden vanhemman perheessä tarvitaan kuitenkin hoiva-apua ja taloudellista tukea enemmän kuin muissa perheissä.

Käytännön neuvoja yhden vanhemman perheille

Vanhempi tarvitsee tietoa kaikista oikeuksista ja tukipalveluista, jotka hänelle kuuluvat. Yhden vanhemman perheiden liiton verkkosivuilta saa tietoa usein kysytyistä asioista

Vanhemmalla on myös oikeus lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, 48,55 euroa/kk/lapsi (2014), aina silloin, kun hän asuu yksin lapsen kanssa. Korotus on haettava Kelasta.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry (YVPL) tarjoaa myös:

Ammattilainen keskustelee kanssasi lapsen huollon, tapaamisen ja elatuksen järjestämisestä vanhempien eron jälkeen. Puhelun hinta 0.0835 euroa/puhelu + 0.07 euroa/minuutti (lankapuhelin ) (alv 23%) tai 0.0835 euroa/puhelu + 0.17 euroa/minuutti (matkapuhelin) (alv 23%)

  • Vanhempien eron ABC -illassa voit keskustella em. muiden vanhempien ja ammattilaisten kanssa. Paikalla on myö lakimies.
  • Yhden vanhemman perheiden olohuoneet ovat vertaisryhmiä, joissa voi tutustua saman asuinalueen toisiin yhden vanhemman perheisiin. Ryhmää vetää kokenut vertainen. Lastenhoito on järjestetty.
  • Olohuoneita on myös lastensuojeluasiakkaille ja monikulttuurisille perheille. Olohuoneita on myös lomajärjestöjen tuetuilla lomajaksoilla.
  • Eroryhmiä, joissa käsitellään erokriisiä ja vanhemmuutta eron jälkeen
  • Eronneiden vanhempien lasten eroryhmiä 8–12-vuotiaille lapsille
  • LEIJA -ryhmiä yksin lasta odottaneille äideille ja näiden lapsille
  • Koulutettuja vertaistukihenkilöitä
  • Muuttuva Perhe –lehti

Lisätietoja: www.yvpl.fi

Yhden Vnahemman Perheiden Liitto ry on osa monimuotoiset perheet -verkostoa: http://www.monimuotoisetperheet.fi/