Itku on olennainen osa lapsen kehitystä. Eniten vauva itkee elämänäsä kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja itkuisuus on yleisintä iltaisin. Tämän jälkeen itkuisuus normaalisti vähenee huomattavasti.
Koliikki-itku; vauva, joka itkee paljon
Koliikki-itkusta kärsivä vauva itkee monta tuntia päivässä ja tuntuu, että vauvalla on jatkuva hätä. Itku ei normaalisti lopu tavallisimmilla rauhoittelukeinoilla ja itkuun on vaikeaa löytää yhtä selkeää syytä. Itkuisuus vähenee itsestään normaaliolosuhteissa kolmen-neljän kuukauden iässä. Koliikkivauvat kehittyvät normaalisti ilman myöhemmin ilmaantuvia ongelmia.
Koliikkivauvaa kasvattavalle perheelle itkuisuus voi olla raskasta aikaa. Jatkuva itkuisuus voi rasittaa sekä vanhempien ja lapsen välistä suhdetta että vanhempien keskinäistä suhdetta.
Itkuinen vauva ja koliikki-opas tukee vauvan hyvinvointia, vanhempien jaksamista ja onnistunutta perheen osapuolien varhaista vuorovaikutusta. Oppaassa on konkreettisia ohjeita tilanteisiin, joissa vanhemman voimat ovat huvenneet ja mielenrauha järkkyy.
Tietoa ja käytännön vinkkejä sisältävä opas itkuisen vauvan hoitoon:
Itkuinen vauva ja koliikki – opas vanhemmille
Sekä Väestöliiton Perheaikaa.fi-verkkopalvelusta että Vanhemmuuskeskuksen sivuilta löytyy oppaan lisäksi tukea vauvan itkuisuuteen nettiluentoina, videoklippeinä ja artikkeleina.
Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaitkee.fi -sivustolta löytyy vinkkejä itkevän vauvan rauhoittamiseen. ”Kun et enää jaksa” -osiossa on artikkeleja mm. masennuksesta ja uupumuksesta. ”Mistä apua” -osioon on koottu linkkejä, puhelinnumeroita ja kirjallisuutta aiheesta.
www.ensijaturvakotienliitto.fi/liitto/haetko-apua/vauva-itkee/