Back to top

Förlossningsdepression stör många mammor

Förlossningsdepression är en vanlig sjukdom som drabbar 10-26 % av alla mödrar som föder barn; mer än 6 000 mammor i Finland lider av det varje år. Förlossningsdepression har ingen egen klassificering av sjukdom, utan diagnostiseras som mild, måttlig eller svår depression. Symtom på förlossningsdepression inkluderar allmän sjukdomskänsla, trötthet eller utmattning och förlust av njutning.

Mamman kan ha skuldkänslor och underlägsenhet, särskilt när det kommer till att ta hand
om barnet. Ångest av alla slag är ett vanligt symptom och sömnlöshet förekommer också. Vid svår depression är tankar på död och självmord vanliga.

Rådgivningsbesöken fokuserar mest på barnets utveckling och välmående. Däremot bör sjuksköterskan fråga alla mammor om deras välmående och hur de klarar sig. Frågorna kring det är till exempel: kan du somna, kan du vila? Har moderskapet matchat bilden du hade tidigare? Får du tillräckligt med hjälp och stöd från din partner och andra?

Många småbarnspappor gör mycket arbete och den hjälp de ger mödrar kan vara begränsad eller obefintlig. Det är viktigt att komma ihåg att en deprimerad mamma kanske inte ser utmattad ut eller erkänner det. Många mammor försöker dölja sina egna dåliga känslor till det sista.

En deprimerad mamma ska omedelbart uppsökas av läkare eller psykiater
En deprimerad mamma behöver samtalsstöd av till exempel en rådgivande psykolog eller en psykiatrisk sjuksköterska. Moderns illamående påverkar inte bara mamman, utan det påverkar också barnet och andra närstående. Det är svårt för en deprimerad och orolig mamma att vänta på tillgång till en läkare, så den professionella bör säkerställa snabb tillgång till behandling. Men om du måste vänta veckor på att få tillgång till behandling måste ytterligare tid reserveras från kliniken. Det finns alltså till och med en hjälpare kvar för mammor att vänta.

Proffsen ska se till att den deprimerade mamman har använt den hjälp hon fått. För personer med förlossningsdepression är vissa dagar normala och de mår bra, men andra dagar kan det vara särskilt jobbigt. En bra dag kan mamman ställa in den tilldelade läkartiden bara för att ångra beslutet dagen efter.

Mödrar i förlossningsdepression ÄIMÄ ry har en jourtelefon som har jour minst två gånger i veckan, även under lov och helgdagar. Det kan även ringas av sjuksköterskor som behöver råd eller stöd för att hjälpa mammor. Du kan prata om saker på en generell nivå, och samtalen är alltid konfidentiella. Telefonen besvaras av en utbildad kamratstödsmamma.

En deprimerad mamma kan instrueras att ringa ÄIMÄs servicetelefon eller komma till våra grupper över hela Finland eller besöka vår hemsida som har mycket information om sjukdomen, andras överlevnadsberättelser etc. Vår affärsidé bygger på kamratstöd: en erfaren mamma kan lyssna, trösta och tänka Till en kamrat, våga prata om även de mörkaste tankarna. Mammor hänvisas alltid till professionell hjälp om de inte använt det tidigare.

För mer information om förlossningsdepression , sällsynt barndomspsykos och ÄIMÄ, besök www.aima.fi.

Läs mer om tjänsten Baby-Blues från Föreningen Första och Skyddshem