En ensamföräldersfamilj avser en situation där familjens dagliga liv huvudsakligen fungerar med insatser från en förälder. Ensamförälderfamiljer inkluderar ensamstående föräldrar, gemensamma föräldrar, alternerande föräldrar och de som väntar ensamma. I Finland tillhör mer än en femtedel av alla barnfamiljer denna grupp och vart tredje barn bor någon gång i livet i en ensamstående familj. I mer än 80 % av ensamförälderfamiljerna ligger ansvaret för utbildning på kvinnan.
Barnet förstår en förälders familj som en hel familj på samma sätt som vilken annan familjeform som helst. När man har att göra med en ensamföräldersfamilj är det viktigt att lyssna på familjens berättelse. Ensamstående föräldraskap är inte nödvändigtvis ett problem eller en olycklig slump; det kan, som ett resultat av ett övervägt beslut, vara ett säkrare och fredligare alternativ än det tidigare alternativet. Att ensam vara förälder till en familj med barn kan vara resultatet av en skilsmässa, en makes död, eller det kan vara en familjeform som planeras från början. Dessutom kan barnet ha en nära relation till den andra föräldern eller andra vuxna som är involverade i barnets uppväxtprocess på sitt sätt.
Det som gör en ensamstående föräldersfamilj särskilt svår är dess ekonomiska utmaning jämfört med familjer med fler inkomstkällor. Utöver detta är det svårt att få arbete som småbarnsförälder efter graviditeten. Särskilt viktigt i familjen till en förälder är stödnätverkets betydelse – får det stöd från vänner, den andra föräldern eller kamratstöd från andra i samma situation? Har föräldern hjälp i vardagen eller är han nästan alltid ensam med barnen?
Många vuxna i en ensamstående familj behöver ibland hjälp med att lösa praktiska problem. Även det minsta stöd hjälper dig att klara av vardagens liv och rörelse.
Pienperheyhdistys ry erbjuder möjligheter till kamratstöd och även familjecaféer, utflykter och kamratgrupper för ensamförälderfamiljer i olika livssituationer :
www.pienperhe.fi/