Back to top

Perheenlisäys ja raha-asiat

Yksi elämän suurimmista päätöksistä on epäilemättä perheen perustaminen. Monille se on pitkän harkinnan muokkaama päätös, toisille perhe kasvaa yllättäen. Riippumatta siitä oliko muutos perhetilanteessa suunniteltu vai suunnittelematon, vaikuttaa se aina merkittävästi myös perheen taloudelliseen tilanteeseen. Yksi vaikeimmista parisuhteen keskustelun aiheista ovat rahaan liittyvät tekijät. Raha-asioista avoimesti keskusteleminen on kuitenkin aina suositeltavaa, erityisesti kun perheen koossa tapahtuu muutoksia. Täten voidaan perheen kasvamiseen varautua paremmin taloudellisesti.

Keskustelun kautta yhteiseen elämään
Lapsen syntyessä joko toinen tai molemmat vanhemmat ovat vanhempainvapaalla mahdollisesti pitkiäkin aikoja, joten perheen taloudellinen rasitus kasvaa menojen noustessa ja tulojen laskiessa. Tämä on vaikea yhtälö monelle perheelle ratkaista ja tästä syystä onkin tärkeää keskustella asiat läpi etukäteen ja varautua elämäntilanteen muutokseen. Taloudellisen tilanteen muutokseen varautuminen alkaa avoimella keskustelulla puolison kanssa. Tärkeitä asioita ottaa huomioon ovat esimerkiksi vanhempainvapaan vaikutus perheen tuloihin, vastuu lapsen hoitamisesta kotona, säännöllisten kulujen hoitaminen ja miten satunnaiset hankinnat kustannetaan. Taloudellisten päätösten tekeminen yhdessä puolison kanssa rakentaa samalla luottamusta perheen sisällä ja pitää molemmat kartalla rahatilanteen suhteen, jotta ikäviltä yllätyksiltä säästytään.

Viisain tapa varautua perheen kasvamiseen on säästää rahaa ennakkoon ja rakentaa perheen taloudellinen puskuri. Lapsen syntymän myötä on tehtävä erilaisia satunnaisia hankintoja, jotka kannattaa harkittaa tarkkaan sekä rahan että ajan säästämiseksi. Kierrättäminen ja käytettynä ostaminen ovat taloudellisesti ja ekologisesti viisaan vanhemman päätöksiä.

Tervettä järjenkäyttöä taloudelliseen arkeen
Etenkin lapsiperheessä rahaa tuntuu usein menevän joka rakoon. Satunnaistenkin hankintojen analysoiminen ja budjetoiminen on suositeltavaa, jotta kontrolli rahankäytöstä säilyy ja päätökset tehdään harkinnan päätteeksi impulssiostosten sijaan. Siinä missä yksi lapsi ei rauhoitu ilman keinutettavaa babysitteriä, voi toinen lapsi pärjätä mainiosti ilman. Monet lapsen välttämättömät hankinnat, kuten vaunut ja syöttötuolin, voi ostaa käytettynä ja täten säästää rahaa. Markkinointimateriaalit vetoavat aggressiivisesti lapsen turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Kuluttajan paras keino taistella myyntikoneistoa vastaan on terve maalaisjärki. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Vältä velkaa kaikin tavoin Perheen tulo-meno-rakenteen muuttuminen, pakolliset ja satunnaiset hankinnat ja vähentynyt vapaa-aika aiheuttavat kenelle tahansa tarpeen suunnitelmalliseen rahankäyttöön. Välttämättömät kiinteät kulut kuten vuokra, sähkölasku, internet-lasku ja ruokamenot kannattaa aina budjetoida listan kärkeen ja maksaa ne aina ensin.

Jos kaikesta suunnitelmallisuudesta huolimatta tuntuu siltä etteivät rahat riitä ja rahahuolet vievät viimeisetkin unet, on apua aina tarjolla. Älä jää huolien kanssa yksin, vaan hae rohkeasti apua.

Vaikka elämäntilanteen muutos olisikin vain väliaikainen, ei elämää kannata siinäkään tapauksessa elää velaksi.

Maksutonta apua rahahuoliin:
Velkalinja Puh.0 800 9 8009
arkisin klo 10–14

Kysy rahasta -chat
www.takuusaatio.fi

Penno – seuraa arkeasi