Back to top

Seksuaalisuus raskauden aikana ja sen jälkeen

Raskauden tuomia muutoksia parisuhteen seksuaaliseen puoleen ei tule väheksyä. Muutokset naisen kehossa vaikuttavat voimakkaasti siihen miten nainen kokee oman kehonsa ja miten viehättäväksi hän itsensä tuntee. Rintojen aristus niiden valmistautuessa tulevaan imetykseen ja kasvavan vatsan aiheuttamat mahdolliset supistukset ja liitoskivut vaikuttavat voimakkaasti siihen miten nainen kokee oman vartalonsa. Naisen partneri reagoi myös näihin vartalon muutoksiin ja alkaa pohtia omaa rooliaan vanhempana. Raskausaika kaikkine muutoksineen valmistaa pariskuntaa synnytyksen jälkeiseen elämään ja sen mukanaantuomiin muutoksiin.

Erityisen tärkeää on jo raskausaikana avata ja ylläpitää kumppanin kanssa avoin keskusteluyhteys kaikkiin seksuaalisiin asioihin liittyen. Seksuaalisen elämän toiveet ja odotukset on tärkeää kommukoida partnerille ja pyytää häntä tekemään samoin jotta molempien tarpeet ja toiveet tulee huomioitua. Myös perhevalmennuksessa ja vastaanottokäynneillä on hyvä painottaa raskauden aikaisen ja sen jälkeisen seksuaalisen elämän kommunikoimisen tärkeyttä. Lisäksi asiakkaille on suositeltavaa keskustelun tueksi antaa materiaalia, jonka pohjalle keskustelun voi perustaa.

Väestöliiton asiantuntijoiden tuottamia lähteitä raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä seksuaalisuudesta löydät täältä:
www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/
www.perheaikaa.fi/videot/ Hakusanalla seksuaalisuus
www.perheaikaa.fi/jutut/ Hakusanalla seksuaalisuus
www.perheaikaa.fi/nettiluennot/ Hakusanalla seksi

Perheaikaa.fi-sivustolta löydät myös Väestöliiton kätilö ja seksuaalineuvoja Mari Päiväniemen nettiluennon Ehkäisy, raskauden ja vauvan yhteensovittaminen.

Raskauden aikaista seksuaalisuutta käsitellään myös Väestöliiton maksuttomalla nettikurssillaIloa odotukseen- Väestöliiton vanhemmuusvalmennus osa 2.